NOVOSTI I AKTIVNOSTI

Provedena je anonimna anketa o tome koliko su ispitanici upoznati sa šećernom bolesti i kako ona utječe na kvalitetu života

Održana edukativna radionica: 'Kako stres utječe na zdravlje – dijabetes'

 

Dijabetes

 

Novosti i aktivnosti

 

Dana 21. svibnja održana je edukativna radionica za korisnike zdravstvene njege Projekta „Zajedno u bolje sutra“.

Tema radionice bila je „Kako stres utječe na zdravlje – dijabetes“, a održale su je njegovateljice Ivana Radoš i Maja Svibovec. Gost  radionice bio je dr.med. Tonči Soža koji je svojim dodatnim znanjem i iskustvima podijelio s nama neke činjenice vezane uz dijabetes, a povezane s braniteljskom populacijom.

 

Provedena je anonimna anketa o tome koliko su ispitanici upoznati sa šećernom bolesti i kako ona utječe na kvalitetu života. Od 11 ispitanika dvije osobe imaju dijagnosticiran visokorizičan Tip 2 dijabetes kojeg drže pod kontrolom redovitom posjetom liječnika te uzimanja propisane terapije.

Također, anketom je utvrđeno kako većina ispitanika poznaje simptome i posljedice same bolesti te mnogi jednom godišnje odlaze na kontrolu kod liječnika. Svi ispitanici složili su se kako je i ova radionica bila od velike koristi za njihove zdravstvene probleme te ih je dodatno educirala o samoj bolesti koja pogađa braniteljsku populaciju, odnosno kako dijabetes držati pod kontrolom.

Dijabetes je poremećaj metabolizma karakteriziran kroničnom hiperglikemijom (povišenom razinom šećera u krvi) zbog poremećenog izlučivanja inzulina, djelovanja inzulina ili oboje. Simptomi su često i obilno mokrenje, žeđ, glad, gubitak na težini, umor/slabost i zamagljen vid. Dijabetes tipa 1 se javlja u djetinjstvu ili mladosti. Izazvan je samim imunim sustavom tijela koji uništava stanice gušterače koje proizvode inzulin. Dijabetes tipa 2 se obično polako razvija kod odraslih, javlja se u 90% slučajeva. Otkrije se rutinskim pregledom, nalazom povišenih vrijednosti glukoze u krvi i u urinu. Komplikacije se dijele na kratkoročne i dugoročne. Najvažnija kratkoročna komplikacija je hipoglikemija. Nastaje kod predoziranja inzulinom ili kod nedovoljnog uzimanja hrane, povećane fizičke aktivnosti te uzimanja alkohola uz primjenu uobičajene doze inzulina. Preporuke su cijepiti se jednom godišnje protiv gripe, cijepiti se protiv pneumokoka - najčešćeg uzročnika upale pluća, oboljelima se preporučuje svakodnevno uzimanje ANDOLA. Dijabetes se može kontrolirati dijetom, tjelovježbom, kontrolom visokog krvnog tlaka.

U lipnju nas čeka iduća radionica koju ćemo objaviti na našim mrežnim stranicama.

 

 

 

Foto: URVDR 'Crne Mambe'

Autor: URVDR 'Crne Mambe'

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com