NOVOSTI I AKTIVNOSTI

Braniteljima je potrebno da se osjećaju korisno i da se mogu baviti nekom aktivnošću

KARLOVAC: Održan 2. Okrugli stol o problematici branitelja

 

Suicid branitelja

 

Novosti i aktivnosti

 

U subotu 26. rujna 2020. god. Udruga „Crne Mambe“ je u sklopu projekta „Zajedno u bolje sutra“ održala 2. Okrugli stol o problematici branitelja na temu „Suicid“ u Karlovcu, kongresnoj dvorani Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.

 

Sudjelovalo je 35 branitelja i njihove djece i supruga. Na početku se predsjednik Udruge „Crne Mambe“ Ivica Šafarić obratio nazočnima s nekoliko uvodnih riječi, a onda je pušten film redatelja Jakova Sedlara pod nazivom „3069“ koji govori o brojci suicida koje su počinili branitelji u trenutku snimanja filma. Mnoge je sudionike film jako potresao.

 

Svoje stajalište i doživljene situacije ispričao je dr.med. Bruno Škurla koji već dugi niz godina radi kao liječnik u jednoj zagrebačkoj bolnici, a svoje je mladenačke dane sa tek dobivenom diplomom proveo na prvoj crti obrane Hrvatske. Jednom prilikom dr. Škurla izjavio je da uloga vojnika nosi najznačajnije razdoblje njegova života, a kroz godine poslije rata susreo se s mnogo branitelja, slušao njihove priče i pomagao im.

Nazočnima je ispričao neke situacije u kojima se našao i na koji su način branitelji kojih više nema s nama gledali na svoj život, odnosno što ih je to navelo da si isti oduzmu.

 

 

Mnogi su se složili s mišljenjem doktora o razlozima suicida u braniteljskoj populaciji. Svaki od njih je individualan, mnogo ih je ostalo samih, bez obitelji, a razočarala ih je država u kojoj više nisu bili heroji već „propalice“, „teret“ i „pijanci“ uz ostale pogrdne nazive za ljude koji su svoje dane mladosti proveli na ratištima i borili se za samostalnost Hrvatske.

Najveću snagu i pomoć branitelji mogu dobiti od svojih bližnjih, od mladih ljudi koji će im pružiti podršku.

Naime, potrebno im je da se osjećaju korisno i da se mogu baviti nekom aktivnošću, da imaju obaveze, hobi, odnosno ovisno o mogućnostima s obzirom na ozljede koje su dobili da imaju posao barem na nepuno radno vrijeme.

Nazočni su neformalno raspravljali i kasnije na malom domjenku, a ovim putem se Udruga „Crne Mambe“ zahvaljuje svima koji su prisustvovali 2. Okruglom stolu „Zajedno u bolje sutra“.

Idući Okrugli stol ovim putem najavljujemo u Koprivničko-križevačkoj županiji, a detalje ćemo objaviti na mrežnoj stranici Projekta i društvenim mrežama.

 

 

 

Foto: URVDR 'Crne Mambe'

Autor: URVDR 'Crne Mambe'

 

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com